Torfs brengt duurzame collectie Flagbag online

Bijgewerkt op: 3 okt 2019

Als familiebedrijf zit het bij Torfs in de genen om zorg te dragen voor elkaar en de maatschappij waarin we leven. Onder de noemer “#samenzorgzaam” wil Torfs samen met haar medewerkers, klanten en leveranciers werken aan een mooiere wereld en ervoor zorgen dat mensen sterk in hun schoenen staan. De samenwerking met Flagbag is hier een mooi voorbeeld van.


Flagbag, het resultaat van upcycling én sociale tewerkstelling


Flagbag, of bags from flags, zijn lokaal handgemaakte tassen en accessoires van oude vlaggen en zeilen. Tassen waar je jarenlang plezier aan kan beleven want zeil is immers een heel sterk materiaal. Elk Flagbagitem is uniek en het resultaat van upcycling en sociale tewerkstelling. Dat is ook de missie van Flagbag: de afvalberg verkleinen en zoveel mogelijk mensen die niet op de gewone arbeidsmarkt terecht kunnen een job op maat van hun talenten geven zodat ze op termijn kunnen doorgroeien naar de reguliere arbeidsmarkt.Een initiatief van De Springplank vzw


Deze missie hoorden onze visual merchandiser Kristina en ikzelf toen we in februari een bezoek brachten aan De Springplank vzw in Hasselt, een maatwerkbedrijf waar sociale tewerkstelling, hergebruik en recyclage van afgedankte producten centraal staan. Een bezoek dat ons nog lang zal bijblijven, vooral omdat we zagen dat de mensen daar met heel veel passie en trots hun job uitoefenen en dit op elke afdeling. De Springplank vzw is nl meer dan enkel het naaiatelier Flagbag. Zo heeft de vzw oa enkele Kringwinkels en doet men aan recycling via Creazi. Goederen en materialen die niet in de Kringwinkels terechtkunnen, worden hier ter beschikking gesteld van kunstenaars, leerkrachten, studenten enz. in plaats van ze af te voeren als afval. Ondertussen vond al heel wat Torfs-etalagemateriaal en andere afgedankte spullen de weg naar Creazi.


Unieke collectie waarbij duurzaamheid en design hand in hand gaan


Die passie en trots voelden we ook heel erg bij de mensen die voor Flagbag werken. Fier wist men ons te vertellen dat het ontwerp en de productie van gans hun collectie van A tot Z in “hun” naaiatelier gebeurt. In tegenstelling tot bandwerk wordt elk Flagbagproduct van het begin tot het einde gemaakt door dezelfde medewerker waardoor elke stuk uniek is. Zo ook de producten die momenteel bij Torfs online verkocht worden, zowel de pennenzakken, de rugzakken, de laptoptassen als de shoppers.Het ontwerp van deze producten is trouwens het werk van Nathalie Gijbels die sinds 2018 als designer bij Flagbag aan de slag is. Zij tilde de producten van Flagbag op een hoger niveau. Niet door zaken toe te voegen, maar door te kiezen voor hoogstaande en natuurlijke afwerkingsmaterialen en sobere weldoordachte sluitingen. Zo worden alle Flagbagproducten nu ook voorzien van een duurzaam label: labels die geweven zijn met garen gemaakt van gerecycleerde PET-flessen.


Duurzaam partnerschap


Net zoals de medewerkers van De Springplank vzw trots zijn, zijn ook wij bij Torfs trots. Trots op deze nieuwe samenwerking omdat Flagbag een mooi voorbeeld is van zowel op ecologisch als sociaal vlak meerwaarde creëren. Trots omdat we onze klanten duurzame producten kunnen aanbieden en ons afval een 2de leven kunnen geven. Hopelijk heeft dit pilootproject succes en is dit het begin van een mooi en duurzaam partnerschap.

Meer info: www.flagbag.be


Isabel Van Goethem.