Sterk statement | Steven

Bijgewerkt op: 11 dec 2018

“Uit fouten ontstaan de mooiste dingen.” Gelauwerd Mondharmonicaspeler. Je kent hem o.a. van: El Fish en The Rhytm Junks en van samenwerkingen met Roland en Raymond van het Groenewoud 


“Ik zat al in mijn licenties op de universiteit toen ik ‘de muziek’ ontdekte. Maar ik wist het meteen: this is it. Het was een soort roeping. De passie voor de mondharmonica was er meteen. En het instrument slorpte mij zo intens op dat ik na twee jaar werken voor de universiteit besloot om de sprong te wagen. Ik gaf mijn job op en ik koos fulltime voor een leven als muzikant. Daarmee koos ik dus voor onzekerheid. En – hoewel ik vandaag niet kan zeggen of ik binnen tien jaar mijn boterham nog zal kunnen verdienen met muziek - heb ik er na al die tijd nog geen seconde spijt van gehad.


Muziek heeft me een heleboel levenslessen geleerd. Ik heb jaren van succes gekend en jaren zonder succes. Maar het zijn net die onzekere periodes die ervoor zorgen dat ik niet op mijn lauweren ga rusten en dat ik mijn drive niet verlies. Onzekerheid zorgt ervoor dat je als artiest creatiever wordt, dat je dieper gaat graven en nieuwe uitdagingen opzoekt. Dat je niet in herhaling valt ook, en dat je job geen routine wordt. Succes kan een keurslijf zijn.

Op zo één van die minder drukke momenten werd ik benaderd door ENTR, een culturele ontmoetingsplek in Gent. Of ik zin had om op vaste tijdstippen te komen spelen? Ik heb toen het idee gelanceerd om elke maand een andere gast uit te nodigen. Iemand die ik bewonder en met wie ik altijd al graag eens wou spelen. En zo gebeurt het dat ik de ene keer met een Japanse drummer op het podium sta, de andere keer met een Nederlandse DJ, en nog een andere keer met een jonge, Gentse singer-songwriter. Er is maar één regel: we gaan zonder afspraken of voorbereiding het podium op. Heerlijk wat daaruit ontstaat. En het was enkel mogelijk door een lege agenda en een vrij hoofd.


Zenuwachtig ben ik zelden. Raymond van het Groenewoud zei ooit: “wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat uw ego een deuk krijgt?” Het is een kwestie van relativeren. En ik heb geleerd om mijn fouten te omarmen. Het zijn vaak de tofste momenten tijdens een optreden, wanneer ik een foutje speel. Want een fout dwingt mij om te improviseren, om creatief te zijn. Uit fouten ontstaan vaak de meest interessante dingen. Mooie dingen. Niets zo sterk als een mislukking. Zoiets (lacht).”