Omdat iedereen recht heeft op onderwijs, ook in Oeganda …

Bijgewerkt op: 11 jan 2019

17 oktober, Wereldarmoededag. We staan er niet altijd bij stil maar velen onder ons, ook mezelf, mogen zich in de handen wrijven dat ze niet elke euro moeten omdraaien om de maand door te komen. Kinderen elke dag naar een kwalitatieve school kunnen brengen, een warme gezonde maaltijd die dagelijks op tafel staat, … Wat voor velen een evidentie is, is het voor anderen jammer genoeg niet. Een schrijnende vaststelling, zowel voor mensen hier in eigen land als ver daarbuiten.


Zorg dragen voor elkaar

Bij Torfs, als familiebedrijf, zit het in onze genen om zorg te dragen voor elkaar én de maatschappij waarin we leven. Daarom schenken wij jaarlijks € 250.000 aan het goede doel. Het grootste bedrag gaat naar de structurele samenwerking met onze vaste sociale partners. € 100.000 houden we opzij voor ons Torfsfonds, een fonds voor projecten waarbij onze klanten en medewerkers persoonlijk betrokken zijn.


Onder al deze projecten ook heel wat projecten die bezig zijn met armoede. Zo is één van onze vaste partners Bond zonder Naam. Met het Kansenhuis geeft Bond zonder Naam kansarme mensen hier in België een duwtje in de rug.


M-Lisada

In het buitenland steunen we oa M-Lisada, een opvangtehuis voor straatkinderen in Kampala, Oeganda. De organisatie werd in 1996 opgericht door 8 straatkinderen die in muziek een middel zagen om te bouwen aan een nieuwe en andere toekomst. Waar er in België dikwijls sprake is van verdoken armoede, is armoede in Oeganda heel zichtbaar. In mei 2016 konden mijn collega Christie en ik dit met eigen ogen zien en eind oktober keren we terug.En wat kijken we ernaar uit om de kinderen van M-Lisada terug te ontmoeten! Zou Catherine haar boek ondertussen af zijn? Zou Angel al een “sponsor” hebben? Is Gloria terug herenigd met haar broer en zus? Hebben Timo en zijn zus Tracey opnieuw contact met hun mama die hun achterliet?School Bombo

De reden van onze terugkeer is de officiële opening van de Bombo school. Ook bij M-Lisada kwamen ze tot het besef dat onderwijs vaak de enige weg is naar een beter bestaan. Daarom begon men met de bouw van een eigen school in Bombo, 48 km buiten de hoofdstad Kampala.


In april bracht Yves, onze salesdirecteur en zelf heel nauw en persoonlijk betrokken bij het project, ons via mail op de hoogte dat tijdens de herfstvakantie de school officieel zou openen. Hij zou het heel tof vinden, moest iedereen die er bij betrokken is aanwezig zijn. Christie en ik twijfelden geen moment en besloten om op eigen houtje naar daar te trekken. En hoe leuk zou het zijn, moest mijn oudste zoon Daan (11 jaar) meekunnen. Na onze vorige reis gaf hij aan dat hij graag ook eens een bezoekje wou brengen aan Oeganda. Hij was dan ook heel enthousiast toen ik het hem voorstelde. Hij zou elke dag een dagboek bijhouden en nadien op school een spreekbeurt geven. In augustus kregen Christie en ik dan het nieuws dat we sowieso meemochten om Torfs te vertegenwoordigen want mede door Torfs kon dit project gerealiseerd worden. We zijn Yves en Torfs heel dankbaar voor deze opnieuw mooie kans.


Er werd aan de bouw van de school heel hard gewerkt. Wat eerst een droom was, wordt binnenkort werkelijkheid. Een droom die enkele jaren geleden ontstond toen iemand een stuk grond schonk aan M-Lisada. Hoe fantastisch zou het niet zijn, moest men op die mooie grond een lagere school kunnen bouwen! En zo geschiedde … In april van dit jaar kon dankzij de financiële steun van heel wat partners (oa Wereld Missie Hulp, de Mechelse Spreeuwenschool, de Spinoy Stichting en Schoenen Torfs ) en de hulp van vrijwilligers met de bouw gestart worden. En op 2 november vindt de openingsceremonie reeds plaats. 2 klasjes, waarin elk 40 kinderen kunnen plaatsnemen, zullen dan klaar zijn zodat de kinderen en ouders er al eens mee kunnen kennismaken. In februari 2019, bij de start van het nieuwe schooljaar, zullen ze dan officieel in gebruik genomen worden.


Anna goes to school

Naast M-Lisada en de school in Bombo gaan we ook nog bij andere projecten langs. Zo zullen we oa een bezoek brengen aan een dovenschool. Deze school werkt sinds kort met het dovenboekje “Anna goes to school”, uitgegeven door de organisatie CRANE. CRANE, Children at Risk Action Network Oeganda, is een netwerk van organisaties, scholen en kerken die werken met kwetsbare kinderen in de Kampala regio. Enkele jaren geleden rijpte het idee om iets te doen voor dove kinderen in Oeganda en zo ontstond “Anna goes to school”. CRANE diende in 2016 haar dovenboekproject in bij ons Torfsfonds, sindsdien mochten zij nog meermaals steun van ons ontvangen.En wat met Daan? Ik betaalde met heel veel plezier zijn vliegticket en kijk er enorm naar uit om samen met hem en Christie deze mooie projecten te bezoeken.


Isabel Van Goethem