Etnische diversiteit bij Torfs

Onderstaande blog werd geschreven door Manon Van Duüren, studente aan de masteropleiding in Gender en Diversiteit aan de vijf Vlaamse universiteiten en stagiaire op onze personeelsafdeling. Ze doet onderzoek naar het etnisch diversiteitsbeleid van Torfs en neemt daarvoor interviews af met medewerkers, tewerkgesteld in verschillende afdelingen en winkels. Op die manier tracht ze een globaal beeld te schetsen van het diversiteitsbeleid van het bedrijf om een beleidsondersteunend rapport op te stellen gericht aan de personeelsafdeling en de marketingafdeling.‘Iedereen is welkom bij Torfs, ongeacht gender, huidskleur, religie, afkomst, seksuele oriëntatie,…’. Hier zijn alle Torfs-medewerkers het laaiend over eens bij een bevraging rond de diversiteit in het personeelsbestand. De zin omschrijft voor hen volledig de visie en de bedrijfscultuur van Torfs. Want ‘het zou Torfs niet meer zijn, mocht niet iedereen welkom zijn’.


Wanneer je de winkels en kantoren van Torfs voor het eerst binnenstapt, krijg je een spontane welkom, een begroeting hier, een vrolijk zwaaien daar en vele opkijkende hoofden die een glimlach tevoorschijn toveren. Bij sollicitatiegesprekken word je met open armen ontvangen en twijfel je geen seconde aan de objectiviteit van de recruiters. Als nieuwe medewerker word je rondgeleid in alle afdelingen en word je aan iedereen voorgesteld. Je hebt het gevoel dat je terechtkomt in een familie en zo beschrijven ook alle medewerkers hun job bij Torfs: werken met respect, waardering en een onwaarschijnlijk familiegevoel, want naar het werk gaan is zoals thuiskomen.


Er wordt heel hard gewerkt, medewerkers- en gerantendagen worden georganiseerd, er wordt af en toe eens uit de bol gegaan tijdens personeelsfeesten, maar ook als het eens wat minder goed gaat, mag het gezegd worden. Een luisterend oor wordt geboden door winkelmanagers, assistenten en sales coaches.


Op het hoofdkantoor zitten elke dag medewerkers klaar om je verder te helpen via telefoon of e-mail. In het distributiecentrum ‘de Zaat’ werken tientallen mannen én vrouwen van alle nationaliteiten, diverse religies en verschillende culturen samen om dat mooie paar schoenen op tijd bij de klant te krijgen. Het warme hart van Torfs straalt dan ook door in de vele goede doelen die het bedrijf steunt waaronder Cunina en Wereld Missie Hulp.


Wouter Torfs en zijn team streven naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de maatschappij en geven discriminatie geen schijn van kans in hun schoenenparadijs.


Manon Van Duüren, geschreven op 18 maart 2020.